суббота, 24 декабря 2016 г.

Відгук про твір мистецтва в публіцистичному стилі

Дата:
Тема. Відгук про твір мистецтва в публіцистичному стилі
Мета: поглибити знання учнів про відгук як жанр публіцистики; вчити аналізувати та самостійно складати відгуки на мистецькі твори; розвивати образне та логічне мислення, творчу уяву, усне й писемне мовлення; збагачувати словниковий запас учнів; виховувати любов до прекрасного, повагу до мистецтва. 
Обладнання: підручник Українська мова О. Глазова, репродукції картин.
Тип уроку: розвиток комунікативних знань, умінь і навичок.

ПЕРЕБІГ УРОКУ
II. Переірка домашнього завдання
1.                  Вправа
III. Ознайомлення із темою, метою і завданнями уроку

III. Актуалізація опорних знань учнів з теми
1.                  Бесіда за питаннями
2.  Які види мистецтва ви знаєте?
3.  чи доводилося вам складати відгуки?
4.  Які труднощі у вас виникали?
5.  Яким вимогам має відповідати відгук на твір мистецтва?
Матеріал для вчителя. Види мистецтва: література, живо­пис, музика, театр, скульптура, хореографія, кінематографія, ар­хітектура, декоративне мистецтво та ін. Кожен із них відтворює навколишній світ різними засобами: література — за допомогою слова, музика — звуку, танець — руху і т. ін.

ІV. Вивчення нового матеріалу
1.     Пояснення вчителя
      Відгук — текст, у якому наводиться оцінка прочитаного, по­чутого, побаченого, висловлено ставлення автора до нього. Мов­леннєве оформлення відгуку залежить від ситуації мовлення (адресата, мети). Головна ознака відгуку — оцінність висловлю­вання. Мета відгуку — розповісти особисті враження про прочи­тане, побачене, почуте.
Відгук — це обмін думками, висловлення свого ставлення до вчинків героїв і зображених подій, своєї думки про ставлення автора до героїв. У відгуку можна виділити такі частини: 1) ви­словлення думки про твір мистецтва; 2) доведення, аргументація своєї думки. Але, звичайно, зміст відгуку, як і його форма, зале­жить від того, хто його адресат, яка його мета, завдання.
Якщо мета відгуку — привернути увагу до твору, вплинути на думку інших людей, подискутувати про зміст твору, то такий відгук може бути написаний у формі статті, в публіцистичному стилі. Якщо мета відгуку бажання поділитися враженнями, а адресат далеко, то формою такого відгуку може стати лист. Лист відрізняється більшою невимушеністю, «розмовністю» у по­рівнянні зі статтею.
Відгук, мета якого — допомогти розібратися у творі, ближче до рецензії. У ньому дається не тільки оцінка твору, але й част­ково аналіз: звертається увага на засоби розкриття ідейного змісту твору, роль художньо-виражальних засобів.
Іноді у відгуку буває стислий переказ змісту або переказ ці­кавого епізоду.

2.     Робота з підручником
 Стор. 83
Маємо розрізняти рецензію та відгук.
Рецензія — це кваліфікований аналіз твору мистецтва, оцінка професійної майстерності автора, висловлення аргументованих практичних зауважень, висвітлення допущених у ньому помилок та недоглядів, відзначення досягнень, точне визначення суспільно-політичної або літературно-художньої вартості твору.
Відгук — це оцінка мистецького твору, складена глядачем або слухачем безпосередньо після ознайомлення з ним.
Обмінюючись враженнями про мистецький твір, глядачі й слухачі зазвичай якнайстисліше передають його зміст (або складають опис) та дають творові обґрунтовану оцінку. До речі, така оцінка далеко не завжди є об'єктивною, оскільки передає особисте ставлення до твору.
Відгуки часто складають у невимушеному усному спілкуванні — під час глядацьких або читацьких конферен­цій, на презентаціях тощо. Якщо ж відгук оприлюднено у ЗМІ, йдеться про відповідний жанр публіцистики. Для такого відгуку характерні: оперативність, актуальність, лаконіч­ність, відверта й підкреслена оцінність.
Мета відгуку — висловлення власної оцінки твору, особ­ливостей його індивідуального сприйняття. Складання тако­го відгуку не потребує фахової підготовленості, володіння мистецтвознавчою термінологією і т. ін.
За своїм щирим і доброзичливим тоном відгук може нагадувати ліричний відкритий лист. Враження й думки здебільшого висловлюють від першої особи. Обов'язкови­ми є тактовність, толерантність, ненав'язливість суджень.
Здебільшого відгук має такі композиційні частини:
   зачин (що спонукало ознайомитись із твором і дати йому оцінку);
   якнайстисліший переказ змісту мистецького твору (або його опис);
   невеликий підсумок, у якому висловлено його обґрунтовану оцінку й передано особисте до нього ставлення.
Важливе значення для надрукованого в ЗМІ відгуку має заголовок: він має бути цікавим, образним, інтригувати й запам'ятовуватися.
Головним у відгуку є виразно та емоційно висловлена особиста думка про мистецький твір. Оцінка має бути обґрунтованою, але цілком суб'єктивною, дискусійною. Тон відгуку буває запальним, задиркуватим. Проте автор відгуку має бути тактовним до митця. Тому в тексті відгуку бажано використовувати вставні одиниці на мою думку, як
на мене, як мені здалося тощо, це позбавить текст відтінку безапеляційності.

V. Виконання практичних вправ творчого характеру з метою розвитку комунікативних умінь
 1. Робота з підручником. Вправа 115.
Прочитайте надрукований у журналі відгук. У його тексті визначте зачин, опис та підсумок-оцінку. Андрій АНТОНЮК.
Т. Г. Шевченко (в казематі)
Таким Шевченка ми не бачили
                Не знаю, як вам, а мені не доводилось бачити в творах мистецтва такого Шевченка, як на картині «В казематі» Андрія Антонюка. Смішний, навіть чудний дідусь — і водночас близький, людяний, не відсторонений. Шевченко на цій картині — стражденна людина, яка поневіряється і муки свої виливає на папері.
               М’яке світло вихоплює пронизливий погляд Шевченкових очей. У них я відчуваю розпачливу беззахисність і душевний біль. За глибиною психологіз­му це один з найсильніших портретів Кобзаря, який мені довелось бачити.
                 Картину написано темними, навіть тьмяними фарбами. Враження таке, ніби із зображеного на полотні простору викачано повітря. Це посилює відчуття тяжкої здавленості, несвободи, прини­женості й гіркоти.
Гілка калини, кобза на задньому плані — чи то видіння, чи то реальність... Ці традиційні алегорії наближають твір до народної картини.
За Н. Васильченко.
Наскільки чітке уявлення про мистецький твір залишає цей відгук у читача? Чи аргументованою є висловлена автором відгуку оцінка творові живопису? Схарактеризуйте тон і стилістичні особливості відгуку.

2. Робота з підручником. Вправа 116.
Прочитайте. Чи є поданий текст відгуком про твір мистецтва? Кому адресовано висловлювання? Яка його мета?
Щойно вийшов із друку сучасний (наскрізь український!) дитячий детектив «Суперагент 000. Нові пригоди» письменниці Лесі Вороніної. Герой цієї книжки — Гриць Мамай (чи, бува, не нащадок легендарного козака Мамая?). Навіть зовні він сповна відповідає ідеалу сучасних хлопчаків: одягнутий у незмінну шкіряну куртку…

           Прослухайте  відгук і скажіть, які мовленнєві засоби вони використовували. Що означає цей вибір?
           Прослухайте відгуки на твір живопису. Доведіть їхню належ­ність до публіцистичного стилю. Знайдіть у текстах речення, в яких дається опис картин.
Відгук про картину Т. Яблонської «Літо» З багатьох картин Тетяни Яблонської найбільше враження на глядачів справляє «Літо». Це — пейзаж: білі хати-мазанки під високими крівлями, дерева в садах. Верби над водами неши­рокої річки. Смугасті городи. За селом на пасовищі стадо корів. На передньому плані дівчинки у білому.
Скільки таких селищ в Україні! Не порахувати! Але, на наш погляд, художниця не намагалася зобразити якесь конкретне село. Для неї, мабуть, важливим було показати взагалі село, взагалі літо. Це наше загальне літо, спогад про нього. Можливо, навіть не спогад, а настрій — гарний настрій від усіх гарних літніх днів, які були в нас у житті, але поодинці навіть не запам'яталися.

2. Колективна робота
      За допомогою цього тексту та власного досвіду складіть орі­єнтовний план відгуку на твір мистецтва.
 Для відгуку як жанру публіцистики характерні такі композиційні частини: зачин, стислий переказ твору або опис твору обов'язково з елементами оцінки в основній частині та невеличкий висновок.
Форма відгуку довільна: у формі листа, статті в шкільну газе­ту, записів у щоденнику тощо. Під час його складання не слід переказувати зміст твору. Можна виділити та переповісти щось особливо цікаве, що може заохотити до читання, спонукати до роздумів та дискусій.

Орієнтовний план
1.  Мій улюблений художник / композитор / режисер.
2.  Найбільш відома картина / твір. Історія створення. Тема.
3.  Опис картини / твору.
4.  Які кольори використовує художник? Чому?
5.  Мої враження від картини / твору.
6.  Які думки пробуджує ця картина / твір? Загальний висновок щодо ідейного змісту та естетичності твору.

3. Підготовка до написання відгуку.
 1). Ознайомитися з наведеною пам’яткою.
Пам'ятка «Як працювати над відгуком на твір мистецтва»
У відгуку на твір мистецтва (наприклад, кінофільм) бажано висвіт­лити такі питання:
а)  Чим цікавий твір для глядача?
б)  Які в ньому порушуються проблеми?
в)  Хто його герої?
г) Який жанр твору? (Драма, комедія, детективний, пригодниць­кий, документальний фільм та ін.)
д)  Яка головна думка твору?
е) Які епізоди справляють найсильніше враження?
є) В чому полягає новаторство твору і що не вдалося його авторам?
ж)  Чим відрізняється твір від інших творів цього жанру?
з) Загальний висновок щодо ідейного змісту та естетичної цінності твору.

2). Лексична робота
      Запишіть вирази, які можна використовувати у відгуку в пуб­ліцистичному стилі. Доповніть цей перелік.
Особливо цікаво ... , дуже вразило ... , на жаль, автор ... , стверджується думка ... , основна думка розкривається ... , автор вдало . , особливо запам'яталося . , картина вразила . , одержав визнання . , глядачу здається . , на наш погляд, . , у творі ста­виться така важлива проблема . , на жаль, герой . .

3). Аналіз складених відгуків
- Зачитати кращі відгуки учнів попередніх випусків, які є в шкільному кабінеті.



     Складіть твір-відгук в публіцистичному стилі на картину (для шкільної стіннівки).
 (ФІЛЬМ, ТЕЛЕПЕРЕДАЧА, ВИСТАВА, МУЗИЧНИЙ ТВІР).

VІ. Підсумок уроку
VІІ. Домашнє завдання
      НАПИСАТИ ВІДГУК НА ТВІР МИСТЕЦТВА (ФІЛЬМ, ТЕЛЕПЕРЕДАЧА, ВИСТАВА, МУЗИЧНИЙ ТВІР).

      Завершити написання відгуку

Комментариев нет:

Отправить комментарий